Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/10/2022 13:39:33
    Επισκέπτες Online: 461


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΑΝΤΕ "PLAC TEST"  ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΚΑΝΤΕ "PLAC TEST" ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Το μοναδικό μικροβιολογικό εργαστήριο που πραγματοποιεί το PLAC TEST στο ΛΑΓΚΑΔΑ είναι της κ. ΣΟΦΙΑΣ ΠΛΙΑΚΑ

Η παραδοσιακή εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια είναι ανεπαρκής. Τώρα υπάρχει μια απλή εξέταση αίματος που σας βοηθά να αποκαλύψετε τον κρυφό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. 

Τον τελευταίο χρόνο γίνεται στο Λαγκαδά ένα τεστ που ανιχνεύει έναν καινούργιο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου ο οποίος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, έχει μεγαλύτερη σημασία ακόμη και από την υψηλή χοληστερίνη, το σάκχαρο ή την υπέρταση. Πρόκειται για το Plac τεστ, μια καινούργια εξέταση αίματος που επιτρέπει στους ειδικούς να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Το Plac τεστ δεν αφορά μόνον όσους έχουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση) ή ένα ήδη διαγνωσμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Αφορά και τους υγιείς ενηλίκους, χωρίς κάποιον παράγοντα κινδύνου, καθώς και εκείνους που έχουν ρυθμίσει φαρμακευτικά την υψηλή χοληστερίνη, το σάκχαρο ή την πίεσή τους.


Τι αποκαλύπτει το Plac τεστ;

Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που ανιχνεύει τις τιμές της Lp-PLA2 (λιποπρωτεϊνικής φωσφολιπάσης Α2), ενός ενζύμου το οποίο μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο αγγειακό τοίχωμα. Ειδικότερα, η Lp-PLA2 έχει εντοπιστεί μέσα στις ευάλωτες αθηρωματικές πλάκες, δηλαδή εκείνες που είναι πιο «εύθραυστες», και ως εκ τούτου ιδιαίτερα επίφοβες για την πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Όσοι έχουν υψηλές τιμές Lp-PLA2 διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογικές τιμές του συγκεκριμένου ενζύμου.


Πού γίνεται;

Το Plac τεστ διενεργείται στο Λαγκαδά μόνο στο μικροβιολογικό εργαστήριο της κ. ΣΟΦΙΑΣ ΠΛΙΑΚΑ. Το τεστ δεν καλύπτεται από τα Ταμεία. Δεν απαιτείται προετοιμασία, μόνο μια απλή αιμοληψία. Δεν είναι απαραίτητη η νηστεία ή η διακοπή τυχόν φαρμακευτικής αγωγής.

Το PLACTest για τη μέτρηση της Lp-PLA2 είναι η μοναδική εγκεκριμμένη από το FDA εξέταση αίματος που εντοπίζει τον κρυφό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.


Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ Lp-PLA2 ΜΕ ΤΟ PLAC TEST ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ


Ουσιώδεις αποδείξεις που περιλαμβάνουν πάνω από 50 εργασίες και περιλήψεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια υποστηρίζουν την Lp-PLA2 σαν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, και στην πρωτεύουσα και στη δευτερεύουσα πρόληψη, που δίνει νέες πληροφορίες σε σχέση με τους    παραδοσιακούς δείκτες αξιολόγησης κινδύνου.
 
Η Lp-PLA2 είναι ένα ένζυμο ειδικό για τη φλεγμονή των αγγείων και συνεπώς δεν επηρεάζεται από τη συστηματική φλεγμονή (λοιμώξεις, παχυσαρκία, κάπνισμα) όπως άλλοι δείκτες φλεγμονής, π.χ. η hs-CRP.
 
Αυξημένη τιμή στο PLACTest ίσως υποδεικνύει την ανάγκη για πιο επιθετική θεραπεία, όπως θεραπεία για μείωση των επιπέδων της LDL-C. Οι θεραπείες μείωσης των λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων και των στατινών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα καρδιαγγειακά συμβάντα ανεξάρτητα από τα επίπεδα της LDL-C. Μια αυξημένη τιμή στο PLACTest μπορεί να αφυπνίσει τους ασθενείς σας και να τους βοηθήσει στη συμμόρφωση τους σε θεραπεία και σε αλλαγές στο τρόπο ζωής τους.
 
Εφόσον η LDL έχει αποδειχθεί μη αξιόπιστος δείκτης στη πρόβλεψη των εγκεφαλικών, το PLACTest καλύπτει αυτή την υπαρκτή κλινική ανάγκη. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium